Η Φοινικούντα (Φοινικούς) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας, ανάμεσα στη Μεθώνη και την Κορώνη. Έχει πληθυσμό περίπου 600 κατοίκους και ανήκει διοικητικά στο νέο Δήμο Πύλου-Νέστορος. Είναι μια όμορφη τοποθεσία, με ένα μεγάλο παραθαλάσσιο μέτωπο, και συγκεκριμένα, με πολλές αμμουδερές παραλίες. Η αρχαιότερη αναφορά στην περιοχή της Φοινικούντας βρίσκεται σε πήλινες πινακίδες της Μυκηναϊκής Πύλου, που βρέθηκαν στο παλάτι του Νέστορα.
Σήμερα, η Φοινικούντα έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Διαθέτει σημαντικό αριθμό καταλυμάτων, καταστημάτων, εστιατορίων και καφέ.

Παραλία Φοινικούντας: Είναι μία τεράστια αμμουδιά με καταγάλανα καθαρά νερά που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Πάνω από την παραλία θα βρείτε μία πληθώρα από καφετέριες και ταβέρνες.
Λιγονάμμος: Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Φοινικούντας, σε έναν πολύ γραφικό κόλπο στη σκιά του λόφου που την ξεχωρίζει από το κέντρο του παραθαλάσσιου οικισμού. Η παραλία Λιγονάμμος είναι αμμώδης, με λίγα βοτσαλάκια να ξεπροβάλλουν σε ορισμένα σημεία και με καταγάλανα νερά. Είναι δημοφιλής στις οικογένειες, αφού τα νερά της δεν είναι επικίνδυνα, λόγω της ομαλής βάθυνσης.
Παραλία Ανεμόμυλος ή Μακρυνάμμος: Δίπλα από τη Φοινικούντα υπάρχει μία υπέροχη αμμώδης παραλία, που φέρει το όνομα Ανεμόμμυλος, και προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες. Πρόκειται ουσιαστικά για τμήμα της τεράστιας παραλίας που εκτείνεται σε μήκος 8 χιλιομέτρων και είναι οργανωμένη. Μπορείτε να την βρείτε ακόμα με το όνομα Θίνες ή Μαυροβούνι.
Εδώ μπορείτε να κολυμπήσετε στα καταγάλανα καθαρά νερά της, να κάνετε ηλιοθεραπεία, αλλά και να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ. Πάνω από την παραλία υπάρχουν σχολές για θαλάσσια αθλήματα, camping, ταβέρνες και καφετέριες. Διαθέτει βελούδινη άσπρη άμμο και κρυστάλλινα νερά, ενώ είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και είναι ιδανική για οικογένειες καθώς βαθαίνει ομαλά.
Παραλία Λάμπες: Στο δρόμο από Φοινικούντα προς Μεθώνη συναντάμε δύο υπέροχες παραλίες. Η πρώτη είναι οι Λάμπες Φοινίκης. Είναι μία πολυσύχναστη παραλία, στρωμένη με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Η δεύτερη είναι οι Λάμπες Μεθώνης που είναι στρωμένη με βότσαλο. Πρόκειται για μία ερημική παραλία, που ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ήσυχα το μπάνιο τους.
Παραλίες Λούτσα-Τσαπί: Μετά τη Φοινικούντα υπάρχουν δύο υπέροχες αμμώδεις παραλίες, η Λούτσα και το Τσαπί, όπου αξίζει να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά τους.
Καντούνι: H παραλία Καντούνι βρίσκεται ανατολικά της Λούτσας, λίγο πριν από την Φοινικούντα. Συγκαταλέγεται στις ερημικές παραλίες της περιοχής, με δύσκολη πρόσβαση. Για αυτό το λόγο, μπορείτε να απολαύσετε τη διαδρομή μέσω θαλάσσης με σκάφος που εκτελεί αντίστοιχα δρομολόγια. Είναι ένας μικρός όρμος, με άμμο, σε μια πανέμορφη περιοχή, αφού περικλείεται από βράχους που κυριολεκτικά κρέμονται από τις πλευρές της.
Μαράθι: Πρόκειται για δύο παραλίες, το μικρό και το μεγάλο Μαράθι, είναι πραγματικά πανέμορφες και απομακρυσμένες όσο χρειάζεται από τα αδιάκριτα βλέμματα. Οι παραλίες είναι προσβάσιμες από τον κεντρικό δρόμο μετά την Φοινικούντα, ο επισκέπτης θα ακολουθήσει την διαδρομή προς την Παραλία Τσαπί (θα δείτε σχετική σήμανση πάνω στον δρόμο προς Κορώνη) και στη συνέχεια, θα βρεθεί σε μια διασταύρωση όπου πρέπει να ακολουθήσει το χωμάτινο δρόμο μέχρι τις παραλίες. Το Μαράθι είναι προσβάσιμο και με σκαφάκι από τη Φοινικούντα. Καλό είναι να μεριμνήσετε να έχετε τις απαραίτητες προμήθειες, όπως νερό και φαγητό, μαζί σας.
Μεθώνη: Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Μεσσηνίας και σε απόσταση 61 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται η Μεθώνη. Η Μεθώνη είναι μία όμορφη παραλιακή κωμόπολη με μοναδικά αξιοθέατα. Τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει πλήθος επισκεπτών.
Σύμφωνα με τον Παυσανία το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Πήδασος. Ο Όμηρος την αναφέρει σαν μία από τις επτά πόλεις που είχε τάξει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.
Κορώνη: Είναι μία γραφική παραλιακή κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα χαμηλό λόφο. Απαριθμεί περίπου 2,000 κατοίκους και απέχει 20 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας.
Σύμφωνα με μία αρχαία λαϊκή παράδοση, η Κορώνη πήρε το όνομά της από το χάλκινο νόμισμα Κουρούνα, το οποίο βρέθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Η Κορώνη ταυτίζεται με την ομηρική Αίπεια, μία από τις πόλεις που είχε τάξει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου.
Πύλος: Η Πύλος είναι μία μικρή γραφική παραθαλάσσια πόλη, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας. Απέχει 20 χλμ από την Φοινικούντα και έχει περίπου 2.500 κατοίκους. Η Πύλος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας, χάρη στην ένδοξη ιστορία και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής.
Σύμπλεγμα Οινουσσών: Μία επίσκεψη στης μεσσηνιακές Οινούσσες αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο σύμπλεγμα που αποτελείται από τρία μικρά γραφικά νησάκια: τη Σαπιέντζα, τη Σχίζα και την Αγία Μαρίνα. Τα νησάκια αυτά διακρίνονται για το σπάνιο φυσικό περιβάλλον και την εξωτική ομορφιά τους. Μέσα στην πλούσια βλάστηση φιλοξενούνται άγρια είδη πουλιών και ζώων, όπως αγριοπέρδικες, φασιανοί και κρι κρι.
Η Σαπιέντζα είναι το ομορφότερο νησί του συμπλέγματος. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο αν διαθέτετε δικό σας σκάφος, καθώς δεν υπάρχουν δρομολόγια. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, ακριβώς απέναντι από τη Μεθώνη, υπάρχει μία υπέροχη αμμουδιά, η Άμμος. Το νησί αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000. Η Σαπιέντζα διαθέτει ένα ασφαλές λιμανάκι, το Πόρτο Λόγγο, και προσφέρεται για εκδρομές. Εδώ θα βρείτε έναν εντυπωσιακό φάρο, στον οποίο μπορείτε να φτάσετε ανεβαίνοντας 75 πέτρινα σκαλοπάτια. Η εκπληκτική θέα του νησιού και της γύρω περιοχής θα σας μαγέψει πραγματικά. Στο βορειότερο άκρο της Σαπιέντζας, στο ακρωτήριο «Καρσή», βρίσκονται σημαντικά ευρήματα ναυαγίων, όπου οι λάτρεις των καταδύσεων θα ζήσουν μοναδικές εμπειρίες.
Η Σχίζα είναι το μεγαλύτερο νησί των Οινουσσών. Αξίζει να επισκεφθείτε το θαυμάσιο σπήλαιο, το οποίο παρουσιάζει αρχαιολογικό, γεωλογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Κοσμείται από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί και όστρακα προϊστορικών χρόνων.
Το μικρό νησάκι της Αγίας Μαρίνας, που χαρακτηρίζεται από πυκνή θαμνώδη βλάστηση, πήρε το όνομά του από το γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, και γιορτάζει στις 17 Ιουλίου.
Το Ενετικό Κάστρο στην Κορώνη δεσπόζει επιβλητικά πάνω σε ένα χαμηλό λόφο και είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στην πόλη. Το Κάστρο χτίστηκε το 13ο αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής. Το 16ο αιώνα, οι Τούρκοι ενίσχυσαν την οχύρωσή του. Στο εσωτερικό του Κάστρου σώζονται οικισμός και εκκλησιαστικοί ναοί. Αξίζει να προσέξετε την οχυρωματική τεχνική του κάστρου ενώ η θέα που προσφέρει είναι μοναδική.
Το κάστρο της Μεθώνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία τείχη. Το επιβλητικό αυτό κάστρο, που χτίστηκε το 13ο αιώνα από Ενετούς, καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του ακρωτηρίου της νοτιοδυτικής ακτής. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων επιχείρησαν να το κατακτήσουν πολλοί λαοί όπως Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί λόγω της θέσης του. Το κάστρο έχει έκταση 93 στρέμματα και αποτελείται από δυο τμήματα. Στο νότιο τμήμα βρίσκεται η πόλη, η οποία περικλείεται από ένα τείχος με πύργους ανά κοντινά διαστήματα. Το βόρειο τμήμα είναι ιδιαίτερα οχυρωμένο μιας και αποτελούσε την έδρα του κατά καιρούς στρατιωτικού διοικητή.
Στην Πύλο υπάρχουν πολλά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα. Ανάμεσά τους, το Παλαιόκαστρο, το Νιόκαστρο, το σπήλαιο του Νέστορα, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς κ.ά. Επιπλέον, τα εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια που δεσπόζουν στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα της νήσου Σφακτηρίας δημιουργούν μία ξεχωριστή ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι αναμφισβήτητα η πιο δημοφιλής παραλία ολόκληρου του νομού Μεσσηνίας. Πρόκειται για μία παραλία αποτελούμενη από ψιλή άμμο, που σχηματίζει έναν σχεδόν ολοστρόγγυλο κόλπο, περικλείοντας μέσα του πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Επειδή ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς θεωρείται αρχαιολογικός χώρος, η περιοχή δεν έχει αλλοιωθεί από τουριστικές υποδομές. Παρόλο που η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς δέχεται πολλούς επισκέπτες, επικρατεί μία όμορφη ησυχία, κάτι που την καθιστά ιδανική. Οι πιο "περιπετειώδεις" επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τη σπηλιά του Νέστορος και το Παλαιόκαστρο από το τέρμα της παραλίας και να απολαύσουν τη μαγευτική θέα.
Στην Χώρα, στο λόφο του Εγκλιανού, δεσπόζει το Ανάκτορο του Νέστορα. Αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο και διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι δεν περιτριγυρίζεται από κυκλώπεια τείχη. Στα κτίρια του συγκροτήματος περιλαμβάνονται επίσημα διαμερίσματα, αποθήκες κρασιού, σκευοθήκες και εργαστήρια. Ξεχωρίζουν η μεγάλη ορθογώνια «αίθουσα του θρόνου» με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα, και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία. Το ανάκτορο ήταν διώροφο και διακοσμημένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες. Καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. Από το Παλάτι, μπορείτε να απολαύσετε μία υπέροχη θέα προς τον όρμο του Ναβαρίνου και τη λιμνοθάλασσα της Βοϊδοκοιλιάς.
Η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ. από τη Μεσσήνη. Είναι μία από τις σημαντικότερες και καλά διατηρημένες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει μια ολόκληρη πόλη της αρχαιότητας, η οποία έχει διατηρηθεί εξαιρετικά μέσα στον χρόνο.
Η Αρχαία Ολυμπία, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι από τους πλέον γνωστούς προορισμούς στην Ελλάδα και εξωτερικό χάρη στον διεθνούς ακτινοβολίας αρχαιολογικό χώρο της. Στο ιερό άλσος της Άλτεως, που καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα και χωρίζεται από τη γύρω περιοχή με περίβολο, βρίσκεται ο πυρήνας του ιερού, με τους ναούς (με τον ναό του Δία να αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα οικοδομήτατα), τους θησαυρούς και τα πλέον σημαντικά κτίρια.
Το Πολυλίμνιο, είναι ένα σύμπλεγμα από λίμνες και καταρράκτες στην καρδιά της Πελοποννήσου. Ένα εξαιρετικά όμορφο τοπίο φυσικού περιβάλλοντος, μπορεί να χαρακτηριστεί ως "υδάτινος κρυφός παράδεισος της Μεσσηνίας". Βρίσκεται περίπου 40 χλμ από τη Φοινικούντα.
Η Φοινικούντα απέχει 63 χλμ από την Καλαμάτα.
Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στη Φοινικούντα αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη– Μεγαλόπολη- Καλαμάτα. Αφού φτάσετε στην Καλαμάτα, ακολουθείτε τη σήμανση προς Φοινικούντα. Η απόσταση είναι 312 χλμ.
Από την Πάτρα μπορείτε να φτάσετε στη Φοινικούντα αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη– Μεγαλόπολη- Καλαμάτα. Αφού φτάσετε στην Καλαμάτα, ακολουθείτε τη σήμανση προς Φοινικούντα. Η απόσταση είναι 358 χλμ.
Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη προς την Καλαμάτα. Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αθήνα και Πάτρα προς Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος. Επίσης, ο νομός συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων.
Χιλιομετρικές αποστάσεις από τη Φοινικούντα προς τις άλλες περιοχές της Μεσσηνίας | |||
Πύλο |
20 χλμ |
Βοϊδοκοιλιά |
37 χλμ |
Κορώνη |
20 χλμ |
Μεθώνη |
10 χλμ |
Αεροδρόμιο Καλαμάτας |
50 χλμ |
Καλαμάτα |
63 χλμ |
Χώρα |
45 χλμ |
Αρχαία Μεσσήνη |
71 χλμ |
Πολυλίμνιο |
40 χλμ |
Μεσσήνη |
49 χλμ |